Przepis i sposób przygotowania na: SUSHI WEGETARIAŃSKIE
Cukinię kroję w długie słupki, nie za grube, które następnie blanszuję (wrzucam
do wrzątku, chwilę zostawiam, aż nieco zmięknie, ale nie utraci koloru), po czym studzę w wodzie z lodem. Paprykę kroję także w słupki, uprzednio usuwając gniazdo nasienne i wszystkie pestki. Odstawiam na bok.
Na bambusowej macie rozkładam delikatnie listki sprasowanych alg (są bardzo kruche!), układam na całej powierzchni ryż, nalepiej robić to zwilżonymi dłońmi. Smaruję serkiem przy początku, od strony, od której zacznę zwijać, układam tam paski papryki i cukinii. Od strony końcowej, gdzie będę zlepiać sushi, smaruję wasabi. Zawijam, przytrzymując sobie palcami jednej ręki farsz. Mocno dociskam, posługując się w tym celu
matą bambusową. Następnie delikatnie rozwijam matę, wyciągam "roladkę"
i kroję ją na średniej grubości plastry, przy użyciu naprawdę ostrego noża
(inaczej zamiast kroić, będzie rozgniatał i wszystko nam zepsuje).
Podaję z sosem sojowym.