Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem
Do wrzątku ok. 1,5 litra wody włożyć kiełbaski i ogrzewać na małym gazie 20 minut.
Wyjąć kiełbaski , rozciąć wiązania. Ostudzić .
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kiełbaski i obsmażyć je na rumiano ze wszystkich stron.
Wyjąć kiełbaski i odłożyć przykryte folią aluminiową.
Dołożyć na patelnię wiśnie i dusić aż puszczą sok i zaczną się gotować.
Wtedy dodać miód i odrobinę przyprawy do zup w płynie. Posypać sporą ilością grubo mielonego kolorowego pieprzu, wrzucić rozmaryn i pieprz ziarnisty.
Gotować pod przykryciem aż sos zredukuje się o połowę.
Dodać do sosu zimne masło - mieszać trzepaczką aż się rozpuści.
Włożyć kiełbaski - chwilę ogrzewać.
Podawać kiełbaski na ciepło obłożone wiśniami.
Wywar z parzenia białej kiełbasy użyć na barszcz biały, żurek lub chrzanową.