Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żelkowy deser z galaretką

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
śmietana 30% 200 ml
cukier puder 1 łyżka
galaretka niebieska 2 sztuka
wrzątek 700 ml
żelki

Przepis i sposób przygotowania na: Żelkowy deser z galaretką

Żelatynę zalewamy wrzącą wodą i dokładnie mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia.

Śmietanę ubijamy niemal na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Łyżkę śmietany dodajemy do żelatyny, mieszamy. Ubijając delikatnie śmietanę wlewamy żelatynę. Miksujemy dokładnie. Rozkładamy równomiernie do 4 przezroczystych miseczek (nie wyrównujemy powierzchnii). Wstawiamy do lodówki.

Na śmietanie układamy po 2 żelkowe ośmiorniczki (jeśli macie też mini rybki, można dodać po 2-3 do każdej miseczki).

Galaretkę rozpuszczamy w 650 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć wykładamy ją na masę śmietanową.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Wyciągamy 15-20 minut przed podaniem, aby deser nie był zbyt mocno schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wioleczka83 11.11.2014 21:47
rewelacyjny przepis
jasiek 31.05.2014 12:40
taki podwodny świat
Noruas 30.05.2014 11:34
super pomysł!, świetnie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak