Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony ryż z cynamonem i jabłkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
mleko 2% 2 szklanka
woda 1 szklanka
jabłka prażone 40 dag
cukier 2 łyżka
cynamon Prymat 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony ryż z cynamonem i jabłkami

W garnku zagotowujemy wodę z 1,5 szklanki mleka. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy ryż. Gotujemy 15 minut co chwilę w tym czasie mieszając i w razie potrzeby dolewając nieco mleka. Pod koniec dodajemy łyżkę cukru.

Ryż powinien być lekko "lejący", gdyż podczas pieczenia wchłonie jeszcze trochę mleka.

Ryż wykładamy do 4 foremek do zapiekania (lub 6 mniejszych) na grubość około 1-1,5 cm.

Przykrywamy warstwą jabłek prażonych, posypujemy cynamonem.

Wykładamy pozostały ryż, na wierzch każdej foremki wlewamy łyżkę mleka, oprószamy odrobiną cukru cynamonu.

Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak