Przepis i sposób przygotowania na: pizza rusticana z jajkiem
Mąkę, sól, oliwę, drożdże oraz wodę letnią, mieszamy do połączenia się składników. Następnie wyrabiamy ciasto. I odkładamy do wyrośnięcia na ok.1h.
SOS:
Cebulę i czosnek posiekać, następnie na łyżce oliwy z oliwek lekko podsmażyć, następnie dodać pomidory w puszce,cukier, oregano, bazylię, sól i pieprz. Całość podgrzać na niewielkim ogniu tak,aby pomidory się rozpadły (w razie czego można dodać troszkę wody).
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie kule.
Każdą rozwałkować, polać sosem, dodać pokrojoną mozzarellę, cebulę, pieczarki, salami, paprykę oraz całość posypać serem (nie za dużo).
Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wstawić pizze na ok.15-17 minut (w zależności od piekarnika) w połowie pieczenia na środek pizzy wylać jajko. Piec do momentu aż białko będzie ścięte a żółto płynne.
Całość można posypać szczypiorkiem