Przepis i sposób przygotowania na: Niebiański tort z karmelem i orzechami
2. Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i kontynuować ubijanie. Następnie dodawać stopniowo żółtka. Na końcu wsypać mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto upiec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzimy.
3. Ciasteczka Degestive zmielić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm i dobrze docisnąć. Włożyć do lodówki.
4. Na spód wykładamy maliny. Przygotowujemy krem budyniowy. Budyń przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu używając nieco mniej mleka niż jest zalecane. Studzimy. masło ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo budyń i mieszamy aż masa będzie jednolita. krem budyniowy wykładamy na maliny. Na kremie budyniowym układamy wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Biszkopt smarujemy sosem karmelowym (powinien być bardzo gesty) i posypujemy poszatkowanym orzeszkami ziemnymi.
5. Przygotowujemy masę z mascarpone: Kremówkę ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu ubijamy serek mascarpone i dodajemy do niego stopniowo bita śmietanę oraz sok z kwiatów bzu do smaku. Masę wykładamy na tort jako ostatnia warstwę.
6. Tort dekorujemy jagodami, malinami i płatkami czekolady. serwujemy w towarzystwie liści mięty i dobrej kawy. Smacznego.