Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z bakłażanem
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy. Po około 1 godzinie smażymy na oleju do miękkości. Studzimy.
Bakłażana kroimy w grube plastry. Jeśli bakłażan jest duży plastry dzielimy dodatkowo na połowy. Tak przygotowane warzywo nasalamy. Pozostawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie osuszamy go i podsmażamy na oleju z dodatkiem bazylii oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Tak jak w przypadku wcześniejszych składników bakłażana studzimy.
Sałatę rwiemy lub kroimy na mniejsze części. Przekładamy do miski. Dokładamy wcześniej przygotowane składniki. Delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę delikatnie polewamy oliwą z oliwy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Dekorujemy pietruszką.
Jeśli pieczarki i mięso były dobrze doprawione sałaty już nie doprawiamy.
Do sałatki można użyć bakłażan z grilla.
Oto przepis na nieskomplikowaną sałatkę. Pomoże ona pokochać każdemu smak bakłażanów.