Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z fasolka i papryką
Kroki postępowania
250 g żółtej fasolki szparagowej
1 czerwona papryka
3 marchewki
10 cm pora
kawałek korzenia selera
1 korzeń pietruszki
3 łyżki posiekanej naci selera i pietruszki
6 średnich ziemniaków
2 l wody
1 ogon wieprzowy
sól do smaku
pieprz do smaku
kucharek w płynie do smaku
200 ml śmietany 18 % ( słodkiej )
Ogon umyć, pokroić na mniejsze dwa kawałki i włożyć do garnka. Wlać zimną wodę i gotować prawie do miękkości na małym ogniu zdejmując szumowiny. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę a fasolkę na kawałki, pora posiekać. Gdy ogon jest prawie miękki dodać przyprawy oraz marchew, seler i pietruszkę oraz por. Gotować kilka minut a potem dodać ziemniaki, paprykę, fasolkę i kapustę ( te warzywa gotują się szybciej, dlatego należy dodać je później ) oraz natkę selera i pietruszki i gotować do miękkości.