Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z kuskusem w sosie pomidorowym
Kroki postępowania
600 g łopatki wieprzowej
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki kuskusu ( suchego )
1 cebula
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/3 szk wody
sól do smaku
pieprz do smaku
Sos :
ok. 1,5 l wody
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy ostrej
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
koncentrat pomidorowy ( ilość zależy od naszych upodobań )
150 ml śmietany 18 % ( słodkiej )
1 płaska łyżka mąki
Klopsiki :
Mięso umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, umyć i także pokroić na kawałki. Mięso i cebulę wrzucić do rozdrabniacza, wlać wodę i wszystko zmiksować.
Sos :
Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować wodę. Do wrzątku włożyć klopsiki i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyjąć klopsiki łyżką cedzakową na talerz. Dodać koncentrat i wymieszać aż się rozpuści. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i zagęścić nią sos, zagotować. Do sosu włożyć klopsiki i doprowadzić do wrzenia.