Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, zagrzać. Zrobić rozczyn.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko, 250 g mąki, starannie wymieszać, pozostawić przykryte w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie, wlać go do miski z mąką, dodać utarte żółtka, resztę mleka, posolić, zarobić ciasto. Wyrabiać ręką bardzo starannie, dokładnie mieszając składniki i wybijając ciasto tak, aby weszło jak najwięcej powietrza.
Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i odstaję od ręki i naczynia, wlewać stopniowo stopiony letni tłuszcz, ciągle wyrabiając, dodać wanilię.
Brzegi miski obrać z ciasta, powierzchnie wyrównać, ciasto przykryć, zostawić w ciepłym miejscu.
Gdy objętość zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, wyrabiać podłużne bułeczki, zrobić na środku wgłębienie i łyżką nałożyć, ugotowany budyń. Bułeczki nakładać na wysmarowaną tłuszczem brytfannę i piec w dobrze nagrzanym piekarniku, 40 minut.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    smakowicie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    właśnie tego szukałam:)dzięki za przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Są znakomite.
  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !