Sposób przygotowania

Do ciasta potrzebujemy: 2 jajka utrzyj z cukrem ( 2 łyżki), dodaj połowę mąki, sól, proszek do pieczenia i dalej ucieraj na gładką masę. Schłodzone masło posiekaj z pozostałą mąką, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj i wyrób ciasto. 2/3 ciasta użyj do wyłożenia dna i boków blachy do pieczenia, pozostały kawałek włóż do lodówki.
Czas na masę : zmielony ser przełóż do naprawdę dużej miski. Białka ubij na pianę. Do sera wlej śmietanę i ucierając, dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, wyłóż na wierzch pianę z skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj wszystko łopatką. Masę wyłóż na ciasto.
Z pozostałego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż z nich na masie kratkę.
Piecz godzinę w temperaturze 190oC.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    W przypadku masy serowej mieszam pianę z białek z serem na jednolita masę. Wychodzi super, sernik jest wtedy bardziej puszysty.
  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Pyszne ciasto
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    serniki górą
  • 2
    original
    Opublikowano

    rakow2

    serniki uwielbiam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    sernik jest najlepszy
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobry

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !