Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z salami, pieczarkami, papryką i podwójnym serem

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
mąka pszenna 500 g
drożdże 50 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
Gałka muszkatołowa cała Prymat szczypta
woda letnia 250 ml
sos pomidorowy
czosnek 1-2 ząbki
oregano 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
Dodatki:
pieczarki 400-500 g
cebula 2 szt.
salami
ser żółty 300-350 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
przecier pomidorowy 3/4 szkl.
papryka czerwona 1 duża szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z salami, pieczarkami, papryką i podwójnym serem

Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju.
Pieczarki kroimy wraz z nóżkami w plasterki i przesmażamy na łyżce oleju, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paseczki, przesmażamy ok. 2 minut na łyżce oleju, tak aby pozostała na wpół twarda, delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie mieloną papryką.
Ser ścieramy na tarce o dużych otworach.

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier oraz trochę ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do dużej miski (najlepiej drewnianej), dodajemy sól, zioła prowansalskie oraz gałkę muszkatołową, dolewamy drożdże, olej oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, wierzch lekko posypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części, każdą z nich formujemy na duże placki.
Jeśli chcemy, aby pizze były na grubszym cieście, to odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia.

Przygotowujemy sos pomidorowy: do miseczki dodajemy przecier pomidorowy, sól, cukier, zioła, szczyptę pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy by składniki się połączyły. Gotowym sosem smarujemy spody do pizzy.


Blaty pizzy układamy na dużych blachach z piekarnika, wyłożonymi papierem do pieczenia.
Smarujemy sosem, posypujemy częścią żółtego sera i obkładamy salami, cebulą, pieczarkami, papryką, resztą żółtego sera i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy około 15-20 minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 06.07.2016 17:38
smaczna pizza
IZABELA29 06.07.2016 08:56
Przepyszne danie
margaret 06.02.2014 21:23
pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak