Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopcik z cappucino
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek.
W osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia do uzyskania bardzo puszystej masy.
Białka ubić na sztywno. Ubijając, stopniowo dodać cukier.
Połączyć obydwie masy (białkową i żółtkową) mikserem na wolnych obrotach.
Mąkę przesiać razem z kakao.
Małymi porcjami wsypać mąkę, wymieszać dokładnie.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Piec w temperaturze 180 stopni do 15-20 minut.
Upieczony i wystudzony placek przekroić na pół.
Składniki na masę pierwszą:
MASA PIERWSZA:
Kostka masła
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Z mleka, cukru i budyniów ugotować budyń i ostudzić.
Masło utrzeć mikserem i dodać budyń.
Masę rozsmarować na placku.
Składniki na masę drugą:
MASA DRUGA:
2 szklanki mleka
5 dag kawy cappucino o dowolnym smaku
2 śmietany „Śnieżka”
3 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku
Wykonanie:
Mleko zagotować i wsypać kawe. Gdy wystygnie wsypać śnieżkę, cukier do smaku i ubijać mikserem.
Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody i letnią dodać do masy.
Rozsmarować na pierwszej masie.
Przykryć drugą częścia biszkoptu, polać polewą.
POLEWA CZEKOLADOWA:
2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 4 łyżkami słodkiej śmietany.
SMACZNEGO!:)