Przepis i sposób przygotowania na: Królewicz
Podzielić na 2 części.Ciasto rozwałkować i wyłożyć na 2 jednakowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia.Piec około 20min w 180°C.
Ciasto II:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę,następnie dodać cukier kryształ i ubijać aż cukier się rozpuści.Następnie dodajemy po troszkę żółtka wymieszane z wodą i lekko ubijamy.Na końcu dodać przesiane mąki,proszek do pieczenia i lekko wymieszać drewnianą łyżka.Tak przygotowany biszkopt wyłożyc na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180°C około 35min.
Krem:
Z 1/2litry mleka odlać 1/2 szklanki,resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Pozostałe mleko dobrze wymieszać z mąką ziemniaczaną,mąką pszenną i budyniem,wlać na gotujące się mleko,trzymać na małym ogniu cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje.Zdjąć z ognia.Dodać masło,wrzucając po niedużym kawałku,mieszać aż rozpuści się i dobrze połączy z budyniem.
Gorącym budyniem przekładać placki w kolejności:placek miodowy-budyń-biszkopt-budyń-placek miodowy.
Polać polewą lub posypać cukrem pudrem.