Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna szynka domowa wędzona
Mięso mam od zaprzyjażnionego gospodarza.Szynkę ok 2 kg myjemy i osuszamy .
Do dużego garnka wlewamy wodę tak by nam potem przykryła całe mieso ok 2L dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia , następnie wszystkie przyprawy i zanurzamy takie solance mięso ,dodajemy obrany czosnek ale całe ząbki ,przykrywamy i odstawiamy na 7 dni do lodówki , ja sobie codziennie sprawdzam czy mięso ładnie pachnie ,bo jesli kupimy ze złego miejsca może nam się zepsuć .Peklo sól daje się 20g na 1kg mięsa .
Po 7 dniach ,szynkę przekładamy do specjalnej siatki i wiążemy .Układamy na drążku z drewna i wędrujemy do wędzarni .
Wędzimy 5h na drewnie owocowym bądż liściastym .
Smacznego :)