Sposób przygotowania

Marchewkę, ziemniaki i jabłka obrać. Pory oczyścić. Przygotowane składniki pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać masło, podsmażyć pora. Dodać pozostałe warzywa i jabłka. Zalać wodą, Przyprawić solą. Całość gotować pod przykryciem 30 min. Plasterki boczku ułożyć na spodzie żaroodpornej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp 200 st C. Piec, aż plasterki się zrumienią i będą chrupiące.
Warzywa i jabłka, razem z wywarem, w którym się gotowały, zmiksować na gładki krem. Dodać sok jabłkowy, ponownie zagotować. Krem połączyć ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałowA i cukrem.
Krem podawać z boczkiem i posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !