Przepis i sposób przygotowania na: Miodowiec z serem smażonym
Ciasto:
Mąkę i cukier puder przesiać, dodać masło i dokładnie razem pomieszać. Następnie zrobić wgłębienie na środku i dodać pozostałe składniki. Dokładnie zagnieść ciasto do momentu, aż będzie gładkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 40 min.
Po schłodzeniu podzielić ciasto na 3 części i rozwałkować.
3 jednakowej wielkości formy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć je ciastem, delikatnie ponakłuwać widelcem i piec w 200°C około 20 minut (do delikatnego zarumienienia).
Gotowe placki wystudzić, następnie przekładać gotową masą serową. Wierzch polać polewą orzechową.
Przygotowanie sera:
Masło, ser, jajka, cukier waniliowy i cukier puder umieścić w garnku z grubym dnem. Całość zagotować (mieszając co jakiś czas). Następnie dodać budyń rozrobiony w mleku. Regularnie mieszając, gotować jeszcze 5 minut. Gotowy ser lekko przestudzić, a następnie przekładać nim placki.
Polewa orzechowa:
Masło, cukier i miód włożyć do garnka lub na patelnię z grubym dnem i mieszając, zagotowąć. Następnie dodać posiekane orzechy i gotować jeszcze 3-4 minuty, regularnie mieszając.
Gotową polewę wyłożyć bezpośrednio na przełożone placki.
Przełożenie ciasta: 1 placek miodowy-masa serowa-2 placek miodowy- masa serowa-3 placek miodowy-polewa orzechowa
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, w pierwszy dzień jest go ciężko pokroić, ponieważ placki się kruszą.