Sposób przygotowania

Śledzie umyć, osuszyć i posiekać. Bułkę namoczyć w wodzie, a gdy napęcznieje, odcisnąć i rozdrobnić. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić octem winnym, aby nie ściemniały. Żółtka lekko ubić (jak na omlet) z solą i pieprzem. Śledzie, rozdrobnioną bułkę i jabłka wymieszać z żółtkami. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą śledziową. Formę do zapiekania posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Masę delikatnie przełożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na 45 minut. Przed podaniem pokroić w kwadraty.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !