Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rigati tricolore z sosem bolognase.

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

parmezan starty 8 dag
mozzarella w bloku 15 dag
sos boloński
mięso wołowe mielone 50 dag
czosnek posiekany 4 ząbki
marchew starta 2 szt
pietruszka starta 1 szt
seler starty 0,5 szt
pomidory krojone z puszki 1 puszka
sok pomidorowy 200 ml
bulion drobiowy 100 ml
Bazylia suszona Prymat 0,5 łyżeczki
sól, pieprz
cukier
masło
olej
makaron rurki 80 kolorowy
tymianek 0,5 łyżeczki
cebula 2 szt
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rigati tricolore z sosem bolognase.

Kroki postępowania

1
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Zahartować zimną wodą, osuszyć i posypać startym drobno parmezanem.
Krok 1 - Rigati tricolore z sosem bolognase. foto
2
Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 22 cm ), przesmarować olejem i ułożyć pionowo makaron posypany parmezanem.
Krok 2 - Rigati tricolore z sosem bolognase. foto
3
Przygotować sos boloński i zalać nim makaron. Wymaga to trochę cierpliwości ,aby wypełnić rurki
Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, dodać pokrojone pomidory pellati i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Dobry sos uzyskuje się po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu w rondlu podczas gotowania.
Kto nie ma cierpliwości do gotowania tego sosu, może kupić gotowy.
Krok 3 - Rigati tricolore z sosem bolognase. foto
4
Zalany makaron , posypać startym serem mozzarella.
Krok 4 - Rigati tricolore z sosem bolognase. foto
5
Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i zapiekać 20 - 25 minut, do zrumienienia sera.
PS. Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis na hiszpańskim blogu kulinarnym - http://recetasdecocinadeinma.blogspot.com/search/label/pasta
Krok 5 - Rigati tricolore z sosem bolognase. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.03.2014 08:31
cudne te danie i sposób jego wykonania
foczka-ks 02.11.2013 22:25
ładnie wygląda
Gabi44 27.10.2013 18:52
Fantastycznie wygląda ,wesoło ,smacznie.
Gabi44 17.10.2013 19:15
Wspaniałe danie !
Maria 70 16.10.2013 23:46
Bardzo oryginalne .Muszę zrobić taki"tort"
Joannasz3190 16.10.2013 22:11
Pyszności :)
migotka28 16.10.2013 21:50
ale pięknie wygląda
iwi 16.10.2013 21:47
Super danie
Misada 16.10.2013 21:00
świetna propozycja
Krzysiek3 16.10.2013 20:52
smakowicie
Kolorowa 16.10.2013 20:52
Przepysznie wygląda ;)
Klisza 16.10.2013 20:47
klasycznie :)
Simeo 16.10.2013 20:42
smaczne danie
Iwka 16.10.2013 20:38
fajnie podane
Silver Teaspoon 16.10.2013 20:34
ładnie wygląda
SmacznaPyza 16.10.2013 20:22
bardzo efektowne, też zrobię taką :)
Jusiaa 16.10.2013 20:21
Przepiękne i na pewno przepyszne, bardzo oryginalny przepis :)
ao_12 16.10.2013 20:13
smakowicie wygląda :)
elka72 16.10.2013 20:13
Bardzo ciekawe danie;)
Aannkaa82 16.10.2013 20:09
Ależ to ładnie wyląda :)
Gracer 16.10.2013 20:03
super przepis
Konczi 16.10.2013 19:55
to musi być pyszne
Anna133 16.10.2013 19:46
wow alez to się zapowiada wspaniale
Luka Li 16.10.2013 19:46
Wygląda pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak