Przepis i sposób przygotowania na: Rigati tricolore z sosem bolognase.
Kroki postępowania
Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, dodać pokrojone pomidory pellati i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Dobry sos uzyskuje się po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu w rondlu podczas gotowania.
Kto nie ma cierpliwości do gotowania tego sosu, może kupić gotowy.
PS. Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis na hiszpańskim blogu kulinarnym - http://recetasdecocinadeinma.blogspot.com/search/label/pasta