Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z roszponki, zielonej soczewicy, papryki i oliwek

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

roszponka 100 g
soczewica zielona 1/2 szkl.
oliwki czarne garść
Dressing:
olej rzepakowy 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
słodki sos chili 2 łyżki
sok z cytryny ok.1 łyżka
miód 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
papryka czerwona 1/2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z roszponki, zielonej soczewicy, papryki i oliwek

Soczewicę płuczemy na sicie i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości - ok. 15-20 minut.
Odcedzamy i studzimy.

Roszponkę myjemy i osuszamy, przekładamy na półmisek.
Dodajemy ostudzoną soczewicę, pokrojoną w paseczki paprykę i oliwki.

Przygotowujemy dressing: olej i oliwę z oliwek przedkładamy do miseczki, dodajemy słodki sos chili, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną miodu.
Całość mieszamy do uzyskania emulsji.
Gotowym dressingiem polewamy sałatkę i serwujemy.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 24.02.2017 10:30
ciekawe połączenie
pestka 10.02.2017 08:07
smaczna sałatka
mufinka79 30.09.2013 17:19
Dziękuję bardzo za komentarze :)
Mniam 30.09.2013 08:08
Jak pyszna i zdrowa sałatka.
Anna169Hosz 29.09.2013 18:04
Bardzo odpowiada mi taka kompozycja.
Monika-twin 29.09.2013 17:01
lubie takie salatki
Ania321 29.09.2013 14:44
bardzo apetyczna sałatka :)
lara 29.09.2013 13:02
bardzo ciekawe połączenie
Jusiaa 29.09.2013 12:46
Zdrowe i Smaczne :)
Konczi 29.09.2013 11:47
lubię takie świeże sałatki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak