Sposób przygotowania

BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę oraz proszek, delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .
Do tego placka należy upiec dwa takie biszkopty
MASA:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Drugą część mieszamy z mąką, budyniem, cukrem waniliowym i żółtkami. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
Ucieramy masło. Stopniowo dodajemy budyń. Na końcu można dodajemy rum, aby masa była bardziej wyrazista.
Śmietanka i przełożenie:
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną kawę i cukier puder. Do kawowej śmietanki dokładamy tartą czekoladę i mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
Przełożenie:
Biszkopt, masa rumowa, pianka kawowa, biszkopt, dekoracja (Ja biszkopt posmarowałam częścią odłożonej masy rumowej. Na wierzch starłam czekoladę)

Ciasto jest delikatne i nie słodkie. Polecam wielbicielom kawowych smakołyków.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !