Przepis i sposób przygotowania na: Węgierska zupa z kiszonej kapusty.
2. Kapustę płuczemy i osączamy. Dodajemy do cebuli na patelni i dusimy ok 5 minut.
3. Dodajemy mieloną paprykę, cukier, kminek i liść laurowy. Podsmażamy, dopóki nie wymieszamy dokładnie przypraw.
4. Do garnka z gorącym bulionem dodajemy kapuścianą zawartość patelni. Gotujemy ok 10-15 minut.
5. Ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Dodajemy je do gotującej się zupy, dokładnie mieszamy.
6. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając.
7. Doprawiamy solą i pieprzem.
8. Przygotowanie sosu: natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do śmietany razem z szczyptą soli i pieprzem. Dokładnie mieszamy i schładzamy.
9. Zupę nakładamy do talerzy i każdą porcję polewamy sosem śmietanowym.
Inspirowane przepisem z książki "Smaki świata. Jednogarnkowe dania z warzyw".