Sposób przygotowania

Do wody zagotowanej z masłem wsypywać porcjami przesianą mąkę, wyrabiać bez przerwy, aż masa będzie odstawać od rondla. Gorące ciasto przełożyć do makutry, ucierać wałkiem, aż masa zbieleje, wbijając po jednym jaju. Wlać alkohol, dodać cukier. Z gorącego ciasta formować kulki wielkości połowy jaja, układać je na posmarowanej masłem blasze, smarując każdą rozmąconym żółtkiem i upiec na jasnozłoty kolor (uważać, by nie wyjąć surowych, bo opadną). Gdy ciastka wystygną ściąć wierzchy, podstawy napełnić bitą śmietaną, przykryć odciętym ciastem i udekorować roztopioną czekoladą i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !