Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura malinowo-wiśniowa z lawendą

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1,5 szklanki
woda 1/2 szklanki
maliny świeże 1/2 kg
wiśnie 40 dkg
cytryna 1 sztuka
lawenda 5 gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura malinowo-wiśniowa z lawendą

Kroki postępowania

1
Do garnka wsypać cukier. Dodać do niego opłukane gałązki lawendy (całe), wlać wodę, zagotować.
Krok 1 - Konfitura malinowo-wiśniowa z lawendą foto
2
Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie lawendę wyjąć.
Krok 2 - Konfitura malinowo-wiśniowa z lawendą foto
3
Wiśnie umyć wypestkować. Maliny przebrać, opłukać. Wiśnie i maliny dodać do syropu, wlać sok wyciśnięty z cytryny, wymieszać.
Krok 3 - Konfitura malinowo-wiśniowa z lawendą foto
4
Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 1 - 1,5 godziny (w zależności od powierzchni parowania - im szerszy garnek, większa powierzchnia parowania, tym krócej gotować), co chwilę mieszając. W tym czasie ponad połowa płynu powinna odparować. Konfiturę dobrze ostudzić (ja zostawiłam na całą noc).
Krok 4 - Konfitura malinowo-wiśniowa z lawendą foto
5
Następnego dnia konfiturę smażyć na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Pozwolić, żeby lekko się przypaliła, ale nie za mocno (moment najtrudniejszy dla mnie, bo aż mnie korciło, żeby zamieszać i nie dopuścić do przypalenia). Dokładnie wymieszać. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków. Wytrzeć brzegi słoiczków, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostudzenia.
Krok 5 - Konfitura malinowo-wiśniowa z lawendą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 13.11.2015 07:56
a lawendy do takich celow nie uzywalam
Ania96 30.07.2015 12:42
domowe konfitury najlepsze
Klausia 09.11.2014 19:37
mm jakie smaki :)
Seba 03.04.2014 08:49
najlepsza domowa
Ada-Gaba 03.04.2014 07:31
ciekawy przepis, nigdy nie używałam lawendy w kuchni
Sroczka 18.11.2013 23:32
Bardzo ciekawy i oryginalny przepis.
Alex_M 03.09.2013 12:57
rewelacja! aż się oblizuję na samą myśl :)
Łucja 16.07.2013 22:25
cudowna :) aż żałuję że takiej nie zrobię ;/
Babciagramolka 16.07.2013 18:24
Lawendą aromatyzowałam różne potrawy- konfitury jeszcze nie. Muszę zapamiętać.
radosna29 15.07.2013 20:30
czekam jak maline sie dojrzeja i robie bo ciekwa jestem jak z ta lawenda
Marta1986 15.07.2013 20:17
wspaniały przepis
Paolcia 15.07.2013 20:04
czas konfitur uważam za otwarty :)
Smaczna_B 15.07.2013 20:02
MUSI BYĆ SMACZNA TA KONFITURA:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak