Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z ,,żółtym oczkiem „ :
Zmieszać olej z sokiem z cytryny, pomarańczy , szczyptą soli i mielonego zielonego pieprzu . Natrzeć łososia i zostawić w lodówce na minimum 1 godzinę .
Jajka na twardo rozetrzeć na miazgę ( ja robię to widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków- tym z dziurkami ) .Dodać surowe jajko, bułkę tartą ( dosypywać po trochę tak by osiągnąć lekko ścisłą masę – jak trzeba to zwiększyć ilość ).Wsypać koperek . Wyrobić . Doprawić sola i pieprzem .
Odsączyć łososia z marynaty . Farsz uformować w lekko spłaszczony owal i ułożyć w środku dzwonka . Owinąć dzwonko wokół farszu . Obwiązać wokół nicią .
Ułożyć na kawałku pora w parowarze i gotować 20 minut ( od zagotowania wody ) .
Podawać z maślanym puree ziemniaczanym i surówką .Lub delikatnym puree ziemniaczanym ( zrobionym z odrobiną słodkiej śmietanki ) i delikatnym sosem cytrynowym .