Sposób przygotowania

Oczyścić włoszczyznę i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a włoszczyznę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) – por pokroić. Włożyć do garnka .Dodać mięso, liście laurowe, ziele angielskie , kostki bulionowe ( lub odrobinę przyprawy do zup ) .Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie ok. 0,5 godziny .Z mąki ( ¾ szkl) , szczypty soli i wody zagnieść twarde ciasto zacierkowe . Urywać małe zacierki i wrzucać na gotującą się zupę .Gotować jeszcze 1 godzinę .Wyjąć mięso . Odłożyć 4 plastry ( tak po 10 dag ) do zrobienia w sosie , a resztę rozdrobnić i wrzucić do zupy. Zaciągnąć 2 łyżkami mąki rozrobionej z zimną wodą .Zagotować. Wlać śmietankę . Wsypać koper. Doprawić do smaku majerankiem , mielonym kminkiem , mielonym pieprzem i maggi .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    lubię takie proste zupy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !