Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonki z indyka korzenne

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
suszone kapelusze podgrzybków 5-6 sztuk
ziarna jałowca rozgniecione 3-4 sztuki
cząber 1/4 łyżeczki
rozmaryn 1/4 łyżeczki
bazylia 1/4 łyżeczki
tymianek 1/4 łyżeczki
bulion drobiowy 1,5 szklanki
pieprz
sól
olej 1 łyżka
świeży majeranek kilka gałązek
DODATKOWO:
olej 2 łyżki
wino białe wytrawne 100 ml
indyk 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonki z indyka korzenne

Połowę wszystkich ziół wymieszać z olejem.
Golonki umyć i osuszyć, następnie natrzeć mieszanką ziołową, solą oraz pieprzem i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i dość mocno zrumienić na nim mięso, podsmażone mięso przełożyć do innego garnka, a na tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebule i dodać ją do mięsa.
Bulionem zalać mięso i dodać pozostałe suche zioła oraz majeranek i pokruszone kapelusze grzybów.
Tak przygotowane mięso dusić do miękkości pod koniec dodać wino i dusić jeszcze kilka minut.
Podawać z musztardą lub innymi pikantnymi dodatkami ja podałam z buraczkami tak mocno doprawionymi chrzanem, że łzy się przy nich lały, ale bardzo dobrze smakowały z mięsem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 26.10.2016 14:32
smaczne golonki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak