Przepis i sposób przygotowania na: Tort z wiśniami i czekoladą
Prezentuję Wam przepyszny tort, który upiekłam na urodziny mojej Mamy. Postawiłam na niezawodne połączenie smaków: wiśni i gorzkiej czekolady.
BISZKOPT:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier małymi porcjami. Cały czas ubijaj. Po dokładnym wymieszaniu piany z cukrem, dodawaj po kolei żółtka (w dalszym ciągu ubijając).
Wymieszaj oba rodzaje mąki. Przesiej i delikatnie, na najniższych obrotach miksera, albo mieszając powoli trzepaczką, dodaj do masy. Delikatne mieszanie jest ważne, aby biszkopt nie stracił puszystości powstałej z ubicia jajek. Inaczej słabo wyrośnie.
Dno tortownicy wyściel papierem do pieczenia. Boków niczym nie smaruj! Wlej ciasto. Piecz w temperaturze 160 - 170ºC około 35 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (suchy patyczek).
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika. Upuść formę z ciastem z wysokości około 60 cm na podłogę. Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
PRZEŁOŻENIE:
Śmietanę ubij na sztywno. Później dodawaj małymi porcjami cukier puder (nie przerywając ubijania).
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki ostrym nożem.
Wiśnie, jeśli są zbyt rzadkie, wylej na patelnię i dodaj nieco mąki ziemniaczanej. Podgrzewaj, mieszając do uzyskania konsystencji żelu.
Biszkopt pokrój na 3 placki. Każdy smaruj warstwą wiśni, bitej śmietany i posypuj czekoladą.
Jeśli lubisz, nasącz wywarem herbacianym.
Pamiętaj, jeśli dekorujesz tort masą cukrową, musisz zabezpieczyć miejsce zetknięcia bitej śmietany z tą masą innym kremem, np. maślanym.
Smacznego!