Przepis i sposób przygotowania na: Miętusek - czekoladowe ciasto z miętowo - budyniowym kremem
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.
Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20x20.
Pieczemy 20 minut / 180C.
Zostawiamy do ostudzenia.
Warstwa miętowa:
Landrynki wkładamy do garnka.
Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą
( a rospuszczą się napewno! )
W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy.
Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia - cały czas mieszając.
Pozostawiamy do przestudzenia.
Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń.
Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.
Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie.
Pokrywamy warstwą herbatników.
Warstwa śmietanowa:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.
Dokładnie rozrabiamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką.
Masą pokrywamy herbatniki.
Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy listkami mięty!
Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.