Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 500 g
boczek wędzony 200 g
kiełbasa 300 g
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
majeranek 1-2 łyżki
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 2 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc - na około 12 godzin. Następnie w tej samej wodzie fasolkę razem z listkiem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu gotujemy do miękkości. Gdy fasola będzie już prawie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, roztarty w dłoniach majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i chwilkę gotujemy. Na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę i dodajemy do fasolki, gotujemy aż fasolka będzie zupełnie miękka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 15.03.2013 16:48
Dziękuję bardzo :)
goofy9 14.03.2013 23:37
świetny przepis, robię fasolkę bardzo podobnie
Piter 31 14.03.2013 17:38
Bardzo lubię fasolkę po bretońsku,smaczna:)
migotka28 14.03.2013 13:38
pyszne i sycące danie
Dorota37 14.03.2013 13:08
Pięknie podana :-)
mufinka79 14.03.2013 12:49
Dziękuję bardzo :)
malaczarna23 14.03.2013 12:47
uwielbiam fasolkę :)
cooleczka 14.03.2013 12:35
wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak