Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku z kiełbasą, boczkiem i cebulą

5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą, boczkiem i cebulą to stały punkt w imprezowym menu. Oto sprawdzony przepis na to klasyczne, polskie danie.

Składniki:

fasola Jaś 400 gramów
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
chudy boczek 200 gramów
kiełbasa wiejska 200 gramów
przecier pomidorowy 2-3 łyżki
rosół z kury Kucharek 1/2 litra
pomidor pelati 200 gramów
smalec gęsi 1 łyżka
bagietka 1 sztuka

Do smaku:

Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
ziele angielskie 2-3 sztuki
natka pietruszki 2 łyżki

Porada

Fasolę Jaś trzeba wcześniej namoczyć. Należy ją moczyć ok. 10-12 godzin, nie dłużej. Potem odlać płyn z moczenia i ugotować ziarna w dużej ilości świeżej wody. Ten rodzaj fasoli gotuje się ok. 60-90 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z kiełbasą, boczkiem i cebulą

Fasolę namocz i ugotuj do miękkości.

W rondlu na smalcu smażmy boczek, kiełbasę, cebulę, czosnek, przez kilka minut.  

Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, po dwóch minutach wlewamy pomidory pelati i mieszamy.

Dodajemy fasolę, zalewamy rosołem, mieszamy i gotujemy do miękkości wszystkich składników około 15 minut.

Przed podaniem doprawiamy do smaku, posypujemy natką pietruszki i podajemy z grzankami z chleba. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak