Sposób przygotowania

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. Do miski wsypujemy połowę mąki i dodajemy rozczyn. Zagniatamy i odkładamy by ponownie wyrosło. Cukier utrzeć z żółtkami. Masło rozpuścić. Do gotowego ciasta dodajemy utarty cukier, masło, resztę mąki, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Ciasto zagnieść. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta, zagnieść. Formę do pieczenia wysmarować masłem, a następnie wyłożyć ciasto. Truskawki i śliwki oczyszczamy a następnie kroimy na pół ( jeśli są małe to w całości ) i układamy na cieście.

SKŁADNIKI DO KRUSZONKI:

10 dkg mąki
5 dkg cukru
5 dkg masła roztopionego


Składniki połączyć ze sobą. Gotowe pokruszyć na ciasto. Piec w temp. 170-180\'C ok. 40 min. Upieczone ciasto polewamy lukrem. Smacznego !!

Komentarze

  • 2
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    uwielbiam takie ciasta :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pyszne ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    uwielbiam drożdżówkę z owocami :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Rozmarzyłem się...
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Cudo, cudo, cudo:):)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pyszne ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    chętnie spróbuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !