Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki zapiekane z kiszoną kapustą

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
mięso mielone 600 g
ryż 100 g
cebula 3 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
masło 35 g
przecier pomidorowy 200 g
woda 200 ml
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczkli
cukier 1/2 łyżeczki
żeberka wędzone
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
kapusta kiszona 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki zapiekane z kiszoną kapustą

Główkę kapusty odparzyć w garnku z gorąca wodą. Przygotować 12 liści, a następnie ściąć z nich grube żyły.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdy będzie gotowy zahartować w zimnej wodzie. Odstawić na sito, aby dobrze odciekł.

W misce przygotować farsz: Cebulę posiekać w kostkę, 1/3 wsypać do miski (pozostałą część odłożyć na bok), dodać mięso, ryż, majeranek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Na liście kapusty nałożyć mięsny farsz. Brzegi założyć do środka i liście zwinąć w rulon.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pozostałą cebulę podsmażyć na maśle wraz z liściem laurowym, aż cebula będzie miękka i miła złoty odcień. Dodać przecier pomidorowy, wodę, pieprz cayenne i cukier. Całość połączyć dokładnie z kiszoną kapustą i dusić przez 7 minut.

Połowę kapusty włożyć do dużego naczynia żaroodpornego lub glinianego garnka z przykrywą. Na wierz ułożyć żeberka, przykryć pozostałą częścią kiszonej kapusty i ułożyć na niej gołąbki. Piec w piekarniku około 1 i pół godziny.

* Pamiętajcie, aby z kapusty przed sparzeniem wyciąć tzw. kaczan (korzeń) ułatwi to odrywanie liści. Pozostałą kapustę można wykorzystać do bigosu lub na sałatkę do obiad np. Coleslaw :)

** Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna można przepłukać ją pod zimną wodą.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 29.03.2014 07:00
brzmi smacznie
Kasia36 19.04.2013 21:15
Takich gołąbków na pewno nie jadłam, Extra gołąbki
AGNIESZKA144 13.04.2013 15:08
bardzo lubię takie gołąbki
pestka 09.04.2013 07:42
ten przepis brzmi ciekawie....z pewnością są bardzo dobre
Adamorek 21.02.2013 11:15
konkretny obiadek
Gary Michy 21.02.2013 11:08
Fajna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Dużo smaków kwaśny, słodki i dodatek wędzonki mniam:) Przecier można zastąpić 2 małymi puszkami koncentratu pomidorowego :)
EnoBeno 21.02.2013 10:59
super
SylwiaMagdaSabin 21.02.2013 10:59
podoba mi się
kupiska 21.02.2013 10:29
Ciekawy przepis... ja glownie robie tradycyjne golabki... brzmi ciekawie
Beatris 21.02.2013 10:27
Pyszne gołąbki. Przepis dobrze opisany, warto z tego przepisu skorzystać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak