Przepis i sposób przygotowania na: Rosołek z uszkami
Solimy i gotujemy ,usuwamy pojawiające się szumowiny.
Marchewkę , pietruszkę i seler oraz kawałek kapusty wkładamy do wywaru. Dodajemy grzybki suszone i opaloną nad ogniem cebulę.
Gotujemy pod przykryciem.
Z 2 jajek łyżki oleju ,szczypty soli i połowy szklanki wody zagniatamy ciasto.
Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę .
Bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem, odciskamy.
Mięso wołowe mielimy z 1 cebulą i kajzerką.
Mieszamy z jajkiem ,doprawiamy do smaku sola i pieprzem czarnym świeżo mielonym.
Ciasto wyciągamy z foli i wałkujemy na cienki placek.
Kroimy w kwadraty lub wykrawamy szklanka koła.
Nakładamy farsz i zlepiamy uszka.
Gotujemy je w osolonym wrzątku.
Wyjmujemy i przekładamy do rosołu, z którego wcześniej wyciągamy warzywa i mięso z kurczaka.