Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z czatnejem żurawinowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
masło 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
ziemniaki 5 sztuka
żurawina 3/4 szklanka
suszone śliwki 2 sztuki
gorzka czekolada 2 kosteczki
miód naturalny 2 łyżeczki
masło 2 łyżki
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 1 łyżka
pierś z kaczki ze skórą sztuki
imbir starty 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 szczypta
pieprz czerwony 1 szczypta
sok pomarańczowy 150 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z czatnejem żurawinowym

Skórę z kaczki należy ponacinać w romby i przyprawić – mięso z kaczej piersi ma w sobie tyle smaku, że właściwie oprócz soli i pieprzu nic nie potrzebuje, jednak smak ten można jeszcze bardziej podkręcić nacierając kaczkę odrobiną startego imbiru.
Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu układać zamarynowane filety (skórą w dół). Czas smażenia zależy od tego jak wysmażone lubimy mięso. Pierś kaczki jest mięsem czerwonym i tak je można traktować – to nie kurczak, który musi być całkowicie upieczony. Moją, delikatnie różową w środku, smażyłam 8 minut skórą do dołu, 3 minuty z drugiej strony i włożyłam do nagrzanego piekarnika (180st C), skórką ku górze, na 5 min. Następnie odstawiłam ją na kilka minut aby odpoczęła.
W między czasie ugotować obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedzić z wody i dodać do nich łyżkę masła i łyżkę śmietany. Przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Do puree można dodać odrobinę wytopionego spod kaczki tłuszczu i wymieszać.
Na patelnię wlać sok pomarańczowy, dodać skórkę z pomarańczy, laskę cynamonu, żurawinę, śliwki oraz sos balsamiczny. Gdy połowa soku odparuje dodać miód i masło. Później dodać kosteczki czekolady, mieszając od czasu do czasu zredukować sos do minimum.
Kaczkę pokroić ukośnie w plastry. Ułożyć na talerzu wraz z żurawinowym czatnejem posypanym startą skórką z pomarańczy (ususzoną lub świeżą) i ziemniaczanym puree.
Otworzyć butelkę Aromatycznego Korzennego piwa i radośnie zasiąść do iście książęcej uczty:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 25.04.2017 15:23
apetycznie podana kaczka, żurawinowy smak świetny
sharon18 25.02.2014 19:11
smakowicie wygląda! w najbliższym czasie na pewno wypróbuje
Sandra9 21.01.2013 11:11
lubię jak mięso jest jeszcze trochę różowe
cukiereczek 21.01.2013 11:04
pycha
Hanna10 21.01.2013 10:41
wygląda apetycznie:)
Goya 21.01.2013 10:39
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak