Sposób przygotowania

Ubić pianę z 4 białek z 1 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku ( 4 sztuki ).Dobrze wymieszać dodając kakao. Blaszkę średniej wielkości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 25 minut ( czas zależy od wielkości blaszki .Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Zimne przekroić ostrożnie na pół ( w poprzek ).
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Wymieszać masę makową z masłem i bakaliami .Wlać rozrobione w ½ szklanki wody budynie. Ogrzewać mieszając cały czas ok. 20 minut na małym gazie.
Zaparzyć wrzątkiem kawę. Dodać alkohol, miód .
Połówkę biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła i nasączyć połową kawy z alkoholem i miodem .Wyłożyć gorącą masę makową .Przykryć drugą połówką ciasta . Nasączyć ciasto drugą połową kawy z alkoholem i miodem .
Wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem ( 1 kostkę ) i pokruszoną czekoladą . Dobrze wymieszać .Polewę wylać na ciasto i rozsmarować .Posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami , wiórkami kokosowymi , kolorową posypką – jak kto lubi .
Postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Po prostu świetny ! Lubię z alkoholem ciasta ,bo nie są takie mdłe i za słodkie .
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    pyyyyyycha!
  • 0
    original
    Opublikowano

    katarzyna124

    Myślę, że to moze być to:) Do wypróbowania napewno:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !