Sposób przygotowania

buraczki umyć obrać i pokroić w drobną kostkę, botwinkę przebrać i drobno pokroić.Wlewamy do rondelka szklankę wody i 1/4 kostki rosołowej do wrzątku wrzucamy buraczki i botwinkę oraz obrany z łupinek groszek- gotujemy 5-15 minut. Taki wywar z buraczkami zaprawiamy śmietaną i odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki obieramy i zcieramy na tarce o dużych oczkach, Koperek płuczemy i drobno kroimy mieszamy z ogórkami i przyprawiamy solą pieprzem i czosnkiem. Do zimnego wywaru buraczanego dodajemy ogórki z koperkiem oraz maślankę wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego dla ostrzejszego smaku. Odstawiamy na ok godzinkę do lodówki. Można podawać jako chłodnik lub jako dodatek np do ziemniaków z jajkiem sadzonym

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    uwielbiam maślanki;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !