Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z makiem i bakaliami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 200 gram
jajko 1 sztuka
woda 50 mililitrów
sól 1 szczypta
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ
mak 1 szklanka
miód 5 łyżek
rodzynki 1 szklanka
orzechy laskowe 1/2 szklanki
migdały 1/2 szklanki
morele suszone 1/2 szklanki
laska wanilii 1 sztuka
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z makiem i bakaliami

KLUSKI: na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, w którym umieścić jajko, szczyptę soli i dolewając wodę wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Placki rozłożyć na lnianych ściereczkach i zostawić do podeschnięcia. Placki pokroić na szersze wstążki i zostawić na oprószonej mąką stolnicy do przeschnięcia. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, pilnując, aby się nie rozgotował.

MASA MAKOWA: rodzynki zalać wrzątkiem, a po chwili odcedzić na sitku i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić morele, migdały i orzechy.

Mak zalać ciepłą wodą, zamieszać i odstawić na chwilę, następnie zlać wodę z pływającymi na jej powierzchni zanieczyszczeniami. Czynność tą powtarzać do czasu, aż woda będzie czysta. Następnie mak przecedzić na gęstym sitku. Przełożyć do garnka, wlać wrzące mleko i dodać przekrojoną na pół laskę wanilii. Garnek z makiem trzymać na minimalnym ogniu około 30 minut, aż mak będzie miękki, a mleko wyparuje. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć laskę wanilii.
Następnie dwukrotnie mak zmielić w maszynce z gęstym sitkiem, specjalnym do mielenia maku.
Miód przełożyć do rondelka i lekko podgrzewać do momentu, aż będzie płynny. Miód połączyć z makiem i bakaliami. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia. Gdyby masa była zbyt sucha, można dodać łyżkę lub dwie słodkiej śmietanki, ale nie za dużo. Ja nie dodawałam śmietanki.

*masę makową przygotowałam dokładnie w ten sam sposób co do kutii:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/192768/kutia.html

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 16.12.2013 11:24
@Alex_M, w takim razie zapraszam.
Alex_M 16.12.2013 10:14
chętnie bym spróbowała Twojej wersji :)
junox 12.06.2013 10:41
bardzo je lubię tez nie tylko na wigilię
misia53 08.06.2013 11:41
mogę takie kluseczki jeść nie tylko na wigilię, bardzo je lubię
jeta72 16.05.2013 13:05
uwielbiam :-)
Aneta41 26.03.2013 11:16
pycha:) lubię takie przysmaki
IZABELA29 12.02.2013 09:48
pyszne
Katarzyna/kate1980 31.01.2013 21:55
uwielbiam takie kluseczki
Dorota59 10.01.2013 14:02
smaczniutkie
anemon 04.01.2013 17:31
U mnie też nie wszystkim kluski smakowały, mnie bardzo smakowały. Ja z bułką jeszcze nie jadłam, u nas na Wigilię podajemy kutię.
barbara11561 04.01.2013 14:17
u mnie w domu też był to deser wigilijny i robię go do tej pory,a z bułką to obowiązkowo:)
ben-ka 04.01.2013 11:29
wyglądają apetycznie ale u mnie nie mają wzięcia:)
alaaa 03.01.2013 20:41
nigdy nie jadłam ja robię mak z bułką i bakaliami
anemon 03.01.2013 11:48
Zgadzam się z Wami, kluski z makiem są bardzo smaczne. Ja zrobiłam i jadłam je pierwszy raz, bo nie jest to u nas potrawa wigilijna. Zrobiłam je na poświąteczny deser, smakowały nam na ciepło i na zimno.
caralajna 03.01.2013 09:29
ależ to smaczne, :)
Mira85 02.01.2013 15:17
moje ulubione, doskonały przepis.
mysza75 02.01.2013 13:02
Robisz takie jak u mnie w domu na wigilię się robi. Makaron domowej produkcji. Moje ulubione. Raz w roku królują na świątecznym stole :-)
ziutula
ziutula 02.01.2013 12:39
bardzo lubię takie kluski i czasem w ciągu roku robię na deser-podwieczorek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak