Przepis i sposób przygotowania na: Najsmaczniejszy pasztet ze śliwką
1. Zacznij od zamoczenia bułki w mleku. Mięso pokrój w kostkę, przełóż na patelnię, podsmaż a następnie duś do miękkości.
2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
3. Teraz rozgrzej patelnię i dodaj słoninę.
4. Kiedy tłuszcz już się wytopi, dodaj posiekaną cebulę.
Cebuli nie musisz kroić na malutkie kawałki, ponieważ i tak na końcu wszystko będzie miksowane.
5. Dorzuć czosnek. Smaż wszystko, aż cebula ładnie się zezłoci.
6. Odstaw do ostudzenia.
7. Obmyj, osusz wątróbkę i usmaż.
8. Odsącz bułkę z mleka.
9. Teraz wszystkie składniki oprócz liści laurowych i śliwek zmiksuj na jedwabistą masę w malakserze. Nigdy nie miksuj gorących produktów, gdyż tępi to doskonale ostrza malaksera.
10. Przygotuj dwie formy keksowe. Ja używam silikonowych. Jeżeli masz blaszane, to wysmaruj je tłuszczem i obsyp lekko bułką tartą.
11. Na dno formy połóż po 4 listki laurowe, a następnie przełóż połowę masy pasztetowej.
12. Teraz "powtykaj" po kilka śliwek do środka masy.
13. Tak samo przygotuj drugą keksówkę.
14. Piecz 90 minut.
15. Ostudź i włóż do lodówki na kilka godziny, aby pasztet stężał.
Smacznego!