Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z brzoskwiniami Eli

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
mąka pszenna 1/2 kg
cukier puder 1/2 szklanka
śmietana 18 proc 3 łyżki
margaryna 125 gram
mąka ziemniaczana 2 łyżka
brzoskwiie w syropie 1 szt
margaryna do smarowania formy 2 łyżki
białko 2 szt
jabłka prażone 900 gram
proszek do pieczenia 1 mały
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z brzoskwiniami Eli

Do miski przesiać mąkę,dodać cukier puder,śmietanę,jajko,żółtka,proszek do pieczenia i potartą na tarce z dużymi oczkami margarynę.Szybko zagnieść ciasto ,owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.Jabłka wyłożyć do miski,dodać brzoskwinie,mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części.Jedną część rozwałkować na kształt i wielkość tortownicy.Ciasto nawinąć na wałek,przełożyć do tortownicy,ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą.Na ciasto wyłożyć jabłka z brzoskwiniami i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.Ciasto posmarować białkiem.Z resztek ciasta powycinać ozdobne wzory,ułożyć na cieście i posmarować białkiem.Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 14:07
Bardzo dobre ciasto.
Ada-Gaba 25.11.2016 22:23
pycha deserek
gabi162825 28.11.2012 10:05
pyszne ciasto
Hanna5 28.11.2012 09:20
chętnie spróbuje
monisia1977 28.11.2012 06:30
pycha
miroslawa 28.11.2012 04:57
pyszne
jasiek 27.11.2012 23:07
mniam ciacho
Anna152 27.11.2012 22:55
pycha ciasto
Iwka 27.11.2012 22:34
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak