Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hamburgery domowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina mielona 400 g
cebula 1/2 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
musztarda dijon 1/2 łyżecz.
bułki 6 szt.
ser żółty 6 plastrów
pomidor 1 szt.
cebula czerwona 1/2 szt.
ogórek kiszony 1 szt.
majonez 2 łyż.
ketchup 2 łyż.
sałata 3 liście
musztarda 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Hamburgery domowe

Kroki postępowania

1
Cebulę obieram i drobno siekam. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję posiekaną cebulkę, musztardę, pieprz i sól. Bardzo dobrze wyrabiam mięso najlepiej za pomocą dłoni. Mięsną masę dzielę na około sześć równych kulek.
Krok 1 - Hamburgery domowe foto
2
Z sałaty oddzielam liście, każdy dokładnie myję i osuszam. Cebulę obieram i kroję w cienkie piórka. Kulki mięsne spłaszczam do wielkości bułek i smażę do zrumienienia na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu posmarowanym tłuszczem. Bułki przekrawam na pół i grilluję każdą do lekkiego zrumienienia. Na ciepłym spodzie bułki kładę plaster ser, następnie usmażone mięso, smaruję musztardą i ketchupem.
Krok 2 - Hamburgery domowe foto
3
Na kotlet kładę duży plaster pomidora, plasterki ogórka kiszonego i krążki czerwonej cebuli. Górną część bułki smaruję majonezem, przyklejam do majonezu liść sałaty i składam hamburgera. Od razu podaję.
Krok 3 - Hamburgery domowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 04.04.2014 11:08
Nie ma to jak hamburger:):):)
markiza 05.02.2014 15:16
pycha, dziś na kolację hamburgery:) moi chłopcy będą zachwyceni.
aisza1 28.03.2013 11:40
domowy najlepszy
kasiek 17.10.2012 11:14
domowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak