Sposób przygotowania

Z podanych skladników wyrobic kruche ciasto, zawinac w folie i wlozyc na ok 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwalkowac na grubosc ok 0,5 cm. Forme do tarty wysmarowac tluszczem i oproszyc bulka tarta. Ciasto wylozyc do formy, dopasowac, ponakluwac gesto widelcem i lekko zrumienic w piekarniku o temp. 200 stopni. Cukinie obrac, pokroic na dosc cienkie pólplasterki. Cebule pokroic na piórka lub w kosteczke, zeszklic na niewielkiej ilosc oleju, dodac pokrojona w kosteczke papryke, najlepiej czerwona, dodac pokrojona cukinie,lekko przyprawic sola, pieprzem, papryka i oregano, przesmazyc na malym ogniu, dodac pokrojone w drobne kóleczka oliwki i pokrojony w kosteczke czosnek, wymieszac, odstawic do schlodzenia. Do naczynia wlewamy: jogurt, rozklócone jaja, starkowany na grubych oczkach ser zólty, ewentualnie kosteczki sera brie, dodajemy przyprawy: sol, pieprz, papryka, galka muszkalolowa do smaku. Warzywa mieszamy z jogurtowa masa i wylewamy na podrumieniona tarta. Piec ok 30 minut w 190-200 stopniach. Po wyjeciu ostudzic, gdyz goraca tarta jest lekko plynna. Uwielbiam ja na zimno i zazwyczaj tak ja spozywam.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !