Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ze szpinakiem i serem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron świderki 250 gram
szpinak mrożony 450 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbek
boczek wędzony 100 gram
serek topiony 100 gram
oliwa 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/4 łyżeczka
masło 2 łyżka
mąka 2 łyżka
mleko 400 mililitr
serek topiony 100 gram
sól 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
ser gouda 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ze szpinakiem i serem

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy do zrumienienia. Do podsmażonego boczku wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażamy. Dorzucamy zamrożony szpinak, przykrywamy pokrywką i dusimy do rozmrożenia. Dodajemy pokrojony serek topiony i przyprawy, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. W drugim rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i sporządzamy zasmażkę. Zalewamy mlekiem i energicznie mieszamy. Dodajemy serek topiony i doprawiamy. Cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy naprzemiennie ser, szpinak, warstwa sosu i starty żółty ser. Tak postępujemy, aż do wyczerpania składników. Na górną warstwę dajemy makaron i sos i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 20 min. w 175 stopniach z termoobiegiem na funkcji grill.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 24.06.2016 18:00
Spróbowałabym z chęcią.
pestka 03.11.2013 09:39
lubię wszelkie zapiekanki
Stenka 30.05.2013 16:37
lubię takie dania
malinka18 20.09.2012 10:26
rewelacja!
Goya 20.09.2012 10:20
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak