Sposób przygotowania

Wymieszać cukier z 1 i 1/4 szklanki wody i mieszając podgrzewać do zagotowania. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia. Aromat wymieszać z 4 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Mieszając wlewać do syropu mąkę z aromatem. Mieszać przez minutę, aż powstanie przezroczysta, gęsta masa. Wlać do formy wysmarowanej olejem i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Pokroić w kostkę i obtoczyć w cukrze pudrze. Przepis znalazłam w starych zeszytach. Moim zdaniem dosc ciekawy.

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Ciekawy
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Ciekawy !
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Intrygująca nazwa, ciekawa jestem jak smakuje ten deser.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    potwierdzam ciekawe
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    tradycyjny wschodni (turecki) deser z dłuuugą historią :) tam dodaje się wodę różaną lub z kwiatów pomarańczy oraz skrobię, ale nie ziemniaczaną :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !