Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki kakaowo-bakaliowe
Gdy przestygną mielimy je jednak nie na bardzo drobno.
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem, sodą i solą.
Jajko ucieramy z cukrem, masłem orzechowym i oliwą na gładką masę.
Dodajemy mąkę z dodatkami i miksujemy na najmniejszych obrotach.
Jeżeli masa nie będzie zwarta i lepka dodajemy jeszcze jedno jajko i miksujemy do połączenia składników.
Następnie dodajemy migdały, żurawinę, pokrojone w kosteczkę morele oraz posiekaną czekoladę, mieszamy.
Ciasto wykładamy na nieprzywieralną blachę tak aby miało około 1 cm grubości.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Gotowe kroimy ostrym nożem na kształt batoników.
Smacznego:)
Miał to być przepis na brownies z książki "Zdrowie na talerzu" jednak przerobiłam go na batoniki.