Sposób przygotowania

Najlepiej, aby wszystkie skladniki mialy temperature pokojowa. Jaja ubic z cukrami mikserem, dodac plynna margaryne lub maslo, zmiksowac. Dodac jogurt i mleko, wszystkie mokre skladniki polaczyc. Make przesiac z proszkiem, soda i sola. Polaczyc skladniki mokre z suchymi, wymieszac krotko. Jesli zamierzamy dodac owoce, musimy je najpierw obrac i pokroic w ok 1/2cm-etrowe póplastry. Papilotki (lub specjalna forme do muffinek, wysmarowana wczesniej tluszczem i posypana maka), napelniamy na 1/3 wysokosci, robiac niewielkie wglebienie w srodku. W powstaly otwór wkladamy ok czubata lyzeczke dzemu i przykrywamy ciastem, tak do 3/4 wysokosci papilotki. Jezeli dodajemy owoce, kladziemy ciasto do foremki, na ok 2/3 wysokosci, i wsciskamy po kawalku kazdego z owoca. Niektore z muffinek z dzemem, na specjalne zyczenie corci, posypalam czekolada w proszku i smaki zgraly sie calkiem fajnie. Wstawiamy muffinki do rozgrzanego wczesniej piekarnika i pieczemy do zrumienienia, przezok 23-25 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ciekawe dlaczego \"muffiny teściowej\"...
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pewnie dla teściowej!
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    piękne te Twoje muffiny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    jutro będę próbowała twój przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    przepysznie wyglądają
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jerry1

    bardzo apetyczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !