Przepis i sposób przygotowania na: Pappardelle ai Quattro Formaggi
Przygotowanie makaronu papardelle: Mąkę przesiewany. Dodajemy do niej jajko i delikatnie mieszamy. Dodajemy sól i wodę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko. Następnie składamy je dwa razy na pół i ostrym nożem kroimy w około 2 cm plastry. Rozkładamy je na blacie posypanym mąką i odstawiamy do wyschnięcia. Po tym czasie w garnku zagotowujemy wodę na makaron. Dodajemy do niej łyżeczkę oliwy i wrzucamy nasze papardelle. Delikatnie mieszamy, gotujemy około 5 minut.
Przygotowanie sosu: Kulki mozzarelli obtaczamy w musztardzie i odstawiamy na czas przygotowania sosu.
Na patelni na bardzo małym ogniu podgrzewamy śmietanę, dodajemy do niej serek topiony i gorgonzolę. Na małym ogniu, często mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia się sera. Do sosu dodajemy starty ser pecorino i dalej mieszamy. Doprawiamy pietruszką i pieprzem.
Makaron odsączamy i przekładamy go na patelnię z sosem. Delikatnie mieszamy, aby sos dokładnie połączył się z makaronem. Całość przekładamy do głębokiego talerza.
Na wierzchu układamy zamarynowaną mozzarellę, która po chwili zacznie się smakowicie rozpuszczać.
Smacznego :)