Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kakaowo- kokosowa z ptasim mleczkiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka 250 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
cukier 200 gram
kakao 2 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyżki
ptasie mleczko 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kakaowo- kokosowa z ptasim mleczkiem

Żółtka oddzielamy od białek.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.

W misce miksujemy wodę, olej i cukier. Dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę ostrożnie łączymy z masą.
Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajrmy wiórki kokosowe, do drugiej kakao i pokrojone ptasie mleczko.
Dużą formę do babki smarujemy masłem, posypujemy mąką.
Wylewamy ciasto ciemne, a następnie jasne.
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 175st.



Gdy wystygnie dekorujemy polewą czekoladową i ptasim mleczkiem.

Do dekoracji:

1/4 margaryny
łyżka kakao
łyżka cukru
1/2 jajka

+ 3-4 czekoladki "ptasie mleczko"



Margarynę rozpuszczamy razem z cukrem i kakao. Gdy nieco przestygnie (dosłownie odrobinkę) dodajemy jajko i dokładnie je łączymy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 20.03.2013 23:19
aj te słodkości, świetny przepis
agnieszka214 15.08.2012 12:23
pysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak