Przepis i sposób przygotowania na: Babka kakaowo- kokosowa z ptasim mleczkiem
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
W misce miksujemy wodę, olej i cukier. Dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę ostrożnie łączymy z masą.
Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajrmy wiórki kokosowe, do drugiej kakao i pokrojone ptasie mleczko.
Dużą formę do babki smarujemy masłem, posypujemy mąką.
Wylewamy ciasto ciemne, a następnie jasne.
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 175st.
Gdy wystygnie dekorujemy polewą czekoladową i ptasim mleczkiem.
Do dekoracji:
1/4 margaryny
łyżka kakao
łyżka cukru
1/2 jajka
+ 3-4 czekoladki "ptasie mleczko"
Margarynę rozpuszczamy razem z cukrem i kakao. Gdy nieco przestygnie (dosłownie odrobinkę) dodajemy jajko i dokładnie je łączymy.