Sposób przygotowania

Ogórki gruntowe nakłuwam wykałaczką z dwóch stron. W chłodnej przefiltrowanej wodzie rozpuszczam sól kamienną. Taką wodą zalewam ogórki. Na wierzch układam koper, liście chrzanu. Dodaję również pokrojony kawałek chrzanu i rozgniecione ząbki czosnku. Naczynie szczelnie przykrywam i wstawiam do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki są gotowe. Smacznego.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Kekerboom

    mniam mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    kisisz ogórki w lodówce? nie spotkałam się ...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Ciekawy sposób :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    @Izabela/bella81 w sumie to nie kiszę a solę. Kiszonych na pewno bym w lodówce nie trzymał. Robiąc ogórki małosolne dążę do uzyskania ogórków lekko słonych, w których czuć i sól i naturalną "słodycz" ogórka. Można powiedzieć lekko małosolnych. A małosolne jak mam miejsce zawsze staram się wstawić w chłodne miejsce.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    nie wiedziałam, że się nakłuwa :) lepiej dochodzą tą metodą?
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    roztwór szybciej dochodzi. Podobny efekt daje odcinanie końcówek ogórka
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    super pomysł , muszę wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Laila2786

    super pomysł na kiszenie ogórków

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !