Sposób przygotowania

W dużej misce ubić żółtka z cukrem, aż zbledną i staną się puszyste, dodać sok cytrynowy, skórkę cytrynową, olejek, twaróg, zmiksować. Dodać bakalie, wymieszać i przełożyć całość w róg poszewki. Zakręcić płótno tak, jakby się robiło twaróg i zawiązać koniec sznurkiem. Położyć pakunek płsko na drewnianej desce, umieszczonej na brzegu zlewu, podpartej na 2-3 cm z drugiego końca, aby stworzyć pochylnie, bo będzie z tego spływać mleczna substancja, jak z twarogu. Twaróg przyłożyć drugą deską drewnianą i na to ustawić duży, płaski garnek pełen wody. Tak pozostawić na 8 godzin. Delikatnie wyłuskać ambrozję z poszewki, przykryć plastikiem, przełożyć do lodówki. Schłodzić 4 godziny przed podaniem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    andżelika1

    szukajcie poszewki albo płóciennego worka !
  • 0
    original
    Opublikowano

    sznycel

    babcie lubią takie placki, ja też- konsumowac oczywiście
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !